Om Linda

Med 22 år som aktiv ryttare i landslaget i fälttävlan har jag sedan 1989 tävlat i 4 OS, 5 VM, 9 EM och 5 World cup finaler.

Jag har haft förmånen att tävla med mina fantastiska hästar och mitt team över hela världen och det har gett mig bland annat fem EM medaljer, 14 SM medaljer, varav 5 guld, och dubbla segrar i World cup finalerna. Mellan 1999-2008 ingick jag i Svenska Olympiska Kommitténs toppsatsning som gjorde det möjligt att träna och tävla mycket utomlands. Jag har själv utbildat de hästar jag har tävlat med. Jag tycker det är intressant och utmanande att lägga upp en strategi och taktiskt följa min planering, så att jag och min häst är bäst när det gäller.

Linda AlgotssonEfter studenten på Teknisk linje på gymnasiet utbildade jag mig på universitet till Lärare i matematik och Naturämnen. Jag jobbade som lärare några år och gjorde samtidigt internationell tävlingskarriär. Sedan 1999 driver jag ett eget företag med inriktning av utbildning och coaching av unga ryttare samt tävling och träning av tävlingshästar upp till internationell elitnivå. Samma år tog jag också min C-tränarexamen och har sedan dess jobbat professionellt med att utbilda och träna hästar och ryttare.

1999 blev också min bok ”Fälttävlan-Ridsportens Formel 1” utgiven. Det är en hand- och instruktionsbok för den som vill lära sig mer om fälttävlan. Till den gjorde jag också en utbildnings-CD med tips, videoupptagningar, 3D-bilder samt ett stort antal utskrivbara dokument för att öka läsarens förståelse.

Under 2011 har jag jobbat som tränare, mentor och coach för Mellantruppen, fälttävlans talanggrupp för unga ryttare mellan 20-30 år Den typiska Mellantruppsryttaren har en stor ambition att nå toppen, med stort hjärta och vilja, att kunna nå framgång trots små ekonomiska resurser. Målsättningen är att matcha och förbereda ungdomarna så att de så småningom tar en plats i landslaget och kan representera Sverige vid mästerskap. På ett år har gruppen utökats från 13 till 19 ryttare, där de flesta har sikte på att delta i OS i Rio 2016.

Jag gillar utmaningar och har med mina egna framgångar bevisligen nått mina högt uppsatta mål.

Sedan 2011 har jag jobbat med att få fram en ny tävlingsform i fälttävlan kallad ”stilfälttävlan”. Jag jobbade i tre år i Tyskland med att utbilda unga hästar och ryttare. Där tävlade jag mycket i stilbedömning och det var för mig ett helt nytt system jämfört med i Sverige. När jag sedan flyttade hem till Sverige igen funderade jag på hur det skulle kunna gå att införa det systemet även här. Under våren gick jag en utbildning i Tyskland för att bli domare för stilfälttävlan, och har efter det arbetat fram ett koncept anpassat till våra svenska förhållanden. Målsättningen med den nya tävlingsformen är att utbilda unga ryttare och hästar, för att på lång sikt få fram fler ekipage till landslagsnivå.  Under 2012 kommer det att arrangeras stilfälttävlan i Sverige och det kommer att vara mitt ansvar att utbilda stildomare över hela landet, så att det blir genomförbart.

Jag har tagit fram ett utbildningskompendium som på ett enkelt och tydligt sätt förklarar vad stilfälttävlan är, och som ska kunna användas av domare, tränare och ryttare, därför går jag också nu en i stilhoppdomarutbildning som blir färdig 2013. I januari 2012 tog jag B-tränarexamen i hoppning och fälttävlan, (första någonsin att dubblera), 2014 blev jag uppgraderad till A-tränare i fälttävlan och sedan 2013 är jag utbildad Mental Rådgivare.

Jag är en väl anlitad föredragshållare för idrottsklubbar och företag.